Košice sa stanú prvýkrát centrom vrcholového tanečného športu

23.05.2012 Košice

Košice 23. mája (TASR) - Košice sa čoskoro stanú centrom vrcholového tanečného športu a privítajú majstrov v tejto disciplíne. Umožní to prvý ročník festivalu Košice Open. Ide o medzinárodnú tanečnú súťaž a zároveň tréningový tábor pre talentovanú mládež so špičkovými európskymi trénermi. Začne sa 31. mája a potrvá do 5. júna, organizátori sľubujú, že pôjde o megaprojekt.

"Kemp má za úlohu v rámci strednej Európy združiť špičkových trénerov a tanečníkov, ktorí sa tu stretnú. Samotná súťaž bude prebiehať 2. a 3. júna, nemá na východnom Slovensku obdobu," vyzdvihol organizátor podujatia Milan Plačko z tanečného klubu Meteor Košice. Podľa neho si tento festival mesto Košice zaslúži. Avizoval, že po mesiacoch lobingu v tanečnom svete už existuje záruka, že účasť tanečníkov bude nadpriemerná, aj keď pôjde o prvý ročník.

Festival vyzdvihol aj primátor Košíc Richard Raši. Podľa neho je to krásna súťaž. "Sme radi, že Košice Open začína u nás a verím, že tu bude aj pokračovať. Je to výborná popularizácia športu aj pre kategórie, ktoré možno prirodzene neinklinujú k športu, ale majú radi kultúru," zhodnotil.

Festival sa uskutoční v košickom Spoločenskom pavilóne na Triede SNP. "Zatiaľ je prihlásených zhruba 18 krajín, plánovaných je 31 súťaží v rôznych vekových a výkonnostných kategóriách. Predpokladáme účasť 800 až 1000 párov," pokračoval Plačko. Podľa neho ide o nákladný projekt. Vrcholom tanečných súťaží bude 2. júna večer galavečer. Jeho návštevníci sa môžu tešiť na semifinále a finále súťaže najlepších párov v latinskoamerických tancoch.

Festival sa má podľa organizátorov stať jednou z najvýznamnejších každoročne sa opakujúcich udalostí aj v spojení so značkou Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013.
 

Vyberte región